Magyar Játékszabályok

2-6 játékos
Játékidő: 60 – 120 perc
Korhatár: 18+

The Whisky Game egy oktató jellegű, szórakoztató társasjáték nem csak whisky ínyenceknek. Minden játékos egy legendás whisky karakter bőrébe bújik és beutazza Skóciát és Írországot, hogy felfedezze a helyi lepárlókat és létrehozza saját gyűjteményét a legjobb palackokból. A győzelemhez vezető út azonban nem csak a tudáson múlik, hanem a választott taktikán, a kiválasztott karakteren és persze szerencsén is.

Megjegyzés: Ezzel a társasjátékkal játszani egyértelműen egy közösségi élmény, így jó, ha a barátokkal együtt néha kortyolunk mellé az élet vizéből. A The Whisky Game azonban határozottan nem egy úgynevezett “ivós játék”. A játékosoknak nem kell kötelezően whiskyt inni egyik feladatnál sem a játék semmilyen szakaszában.

Szabályok menü

Karakterválasztás

A játék megkezdése előtt minden játékos húz egy karakter kártyát a pakliból. Minden karakternek van egy különleges képessége, amely végigkíséri a játékost a játék során.

Ha egy játékos elfelejti használni karakterének képességét a köre során, azt később nem tudja már alkalmazni.

A karakter speciális képessége a kártyán található. További részletek a szabályzatban később. A kártya tartalmaz néhány rövid információt is a whisky világ legendás karakteréről.


Mozgás a térképen

A játékosok dobnak a kockával, hogy eldöntsék, ki kezd. A legnagyobbat dobó játékos kezd, majd a játékosok az óramutató járásával megegyező irányban következnek. A kezdő mező Edinburgh vagy Dublin (piros mezők - a játékos választhatja ki). A játékosok dobnak a kockával és tetszőleges irányban mozognak. Ha hatost dob, a játékos újra dobhat. Bármelyik mezőn egyszerre több játékos is állhat. Ha egy játékos egy bizonyos helyre szeretne lépni (lepárló, elveszett lepárló, kikötő, repülőtér, kocsma), akkor nem kell pontosan a mezőre lépnie, elég áthaladnia rajta és ott megállnia.

Ez a szabály azonban nem vonatkozik a „Speciális mezőkre” (a játékosoknak mindig a pontos számot kell dobniuk, hogy ezekre a mezőkre léphessenek). Az Alapanyag mezők külön kategóriába tartoznak – a játékosok zsetonokat kapnak, ha Alapanyag mezőkre lépnek vagy haladnak át rajtuk (a játékosok a zsákból húzzák ki a zsetont). 3 féle alapanyag létezik - árpa, víz és? Igen! Természetesen élesztő. Nem illik oda-vissza „kóborolni” ezeken a mezőkön, hogy szándékosan rájuk lépjünk vagy áthaladjunk rajtuk. A szabályok nem tiltják, de ugye mindannyian urak és úrhölgyek vagyunk.


Mezők

Közlekedés hajóval - Ship transport

A játékosnak először el kell érnie a Kikötő mezőt. A játékos ezután a következő körben a tengerhez lép (a figurát a tengeren jelölt mezőre tolja). A figura a következő körben mozoghat ismét. Amint a játékos eléri a kikötőt, azonnal újra dobhat.

Légiközlekedés - Air transport

Repülővel való utazáshoz a játékosnak repülőjeggyel kell rendelkeznie. A repülőjegyek a Special Cards pakliban találhatók. Ha egy játékos rendelkezik repülőjeggyel, abban a körben, amikor eléri a Repülőtér mezőt, leadja a repülőjegyét (vagy megtartja, ha retúrjegy). A játékos a következő körben egy másik repülőtérre lép és utána azonnal dobhat. A térképen 3 repülőtér található - Glasgow, Dublin és Aberdeen.

A Lepárló mező - The Distillery field

Amikor egy játékos elér egy Lepárló mezőt, azonnal kiválasztja, milyen nehézségű kérdést szeretne kapni. Ha helyesen válaszol, akkor a kérdés nehézségétől függően kap egy palackot

 • könnyű = 1 pontos palack
 • közepes = 3 pontos palack
 • nehéz =5 pontos palack 

és a következő fordulóban újra tovább mozoghat. Ha nem tudja a helyes választ, akkor egy másik lepárlóban tud szerencsét próbálni, mielőtt ehhez a lepárlóhoz visszatérne. Egy játékos egy lepárlót nem látogathat meg kétszer egymás után. Miután egy másik lepárlóban is kapott egy kérdést, utána természetesen visszatérhet a korábbihoz. A kérdés során felhasznált kártyát el kell dobni, ebben a játékban nem lesz rá többet szükség. Minden lepárlóban 3 palack van.

Ha ezeket a játékosok összegyűjtik, akkor abból a lepárlóból már nem lehet több palackot szerezni és más lepárlóknál kell próbálkozni. Egy lepárlóból minden játékos egy palackot szerezhet! Amikor egy játékos megszerez egy palackot, azt maga elé helyezi, hogy a többi játékos is láthassa, mennyi pontot gyűjtött össze eddig. Csak az elveszett lepárlókból (lost distillery) szerzett palackok maradnak rejtve a többiek elől, így ez érdekesen befolyásolhatja a sorrendet a játék végén.

Alapanyag mező - Resources field

A játéktáblán találhatóak olyan mezők, amiket egy hordó jelöl. Ezekre a mezőkre nem kell pontosan rálépni, hanem elég áthaladni rajtuk (vagy pontosan rálépni), hogy egy alapanyagot húzhassunk. A három alapanyag az árpa, a víz és az élesztő. Ezeket az alapanyagokat az elveszett lepárlóban (lost distillery) lehet felhasználni, illetve cserélni lehet őket a kocsmákban (Pub).

Az Elveszett Lepárló Mező - The Lost Distillery Field

Ezeken a mezőkön elveszett lepárló (lost distillery) palackot lehet szerezni. Ez 2 árpa, 2 víz és 2 élesztőbe kerül.

Ha egy játékos szeretne venni egy elveszett lepárló palackot, beváltják a szükséges alapanyagokat, amik visszakerülnek a többi közé és megkapják a palackot az elveszett lepárló (lost distillery) pakliból. Ezekért bizonyos számú pont jár, de ezt nem mutatják meg az ellenfeleknek, csak a tulajdonosa láthatja őket. Ezek a kártyák befolyásolhatják a sorrendet a játék végén.

A Kocsma Mező - The Pub field

A játékosok 2:1 arányban cserélhetik az alapanyagaikat a kocsmában a kocsma javára. A játékosnak mindig két alapanyagot kell becserélnie egyért, amit szeretne. Például, ha egy játékosnak van 3 árpája, 1 vize és 4 élesztője és még egy vízre van szüksége, hogy egy elveszett lepárló palackot vegyen, akkor 2 élesztőt becserélhet egy vízért. A becserélt alapanyagoknak nem kell egyformának lenniük.

Speciális mező - Special field

A táblán találhatóak speciális mezők, amik “S”-sel vannak jelölve. Ha egy játékos pontosan erre a mezőre lép, akkor húz egyet a Speciális Kártyák (Special Cards) pakliból. Ezt a kártyát nem szabad megmutatni az ellenfeleknek. A játékosok a körük során bármikor használhatják speciális kártyáikat (hacsak nincs másképp jelölve). Minden felhasznált speciális kártya a pakli aljára kerül.


Kártyák

Karakter Kártyák

 • Alan Winchester - tripla pont a Glenlivet palackokért: ha szerzel egy üveg a Glenlivet-et, az tripla pontot ér.
 • Billy Leighton - dupla pont a Midleton palackokért. 
 • Billy Walker - jó válasz (1-es vagy 2-es dobása esetén): valahányszor meglátogatsz egy lepárlót és nem tudod a kérdésre a választ, dobhatsz a kockával és 1-es vagy 2-es dobása esetén kapsz egy palackot
 • David Stewart - ugyanaz, mint Billy Walker. 
 • Gordon Motion - dupla pont a Highland Park palackokért.
 • Jim McEwan - kérdés csere (páros szám dobása esetén): ha nem tudod a választ, dobhatsz a kockával és, ha páros, kapsz egy másikat.
  • Egy körben csak egy kérdést cserélhetsz (azonos nehézségi szintűre)
 • John Quinn - bónusz lépés Írországban (kétszer dobhatsz egymás után). Kétszer léphetsz Írországban.
  • A dobások között húzhatsz speciális kártyát (ha Speciális mezőre lépsz) és a két dobás alatt kétszer vehetsz fel alapanyagot
 • Nick Savage - A Macallan-ból a Bladnoch lepárlóba ugorhatsz. Ha meglátogatod a Macallan-t, azonnal a Bladnoch-hoz ugorhatsz
 • Rachel Barrie - dupla pont a GlenDronach palackokért.
 • Richard Paterson - öntsd ki a whiskyt: válassz ki egy ellenfelet, akinek kiöntheted egy véletlenszerűen kihúzott palackját.
  • Egy ellenfelet egy játék során csak egyszer választhatsz ki.
  • A kártya ezután visszakerül a palackok közé és újra megszerezhető

+ EXTRA KÁRTYÁK

 • Friar John Cor - univerzális alapanyagok.
  • Bármilyen 6 alapanyaggal fizethet egy Elveszett Lepárló (Lost Distillery) palackért.
 • Jim Swan - bónusz lépés Skóciában (kétszer dobhatsz egymás után).
  • Kétszer léphetsz Skóciában.
  • A dobások között húzhatsz speciális kártyát (ha Speciális mezőre lépsz) és a két dobás alatt kétszer vehetsz fel alapanyagot
 • John Campbell - dupla pont a Laphroaig palackokért.
 • John Jameson - bónusz lépés Írországban (Egy dobás + 5).
 • Stephanie Macleod - bónusz lépés Skóciában (kétszer dobhatsz egymás után).
  • Kétszer léphetsz Skóciában.
  • A dobások között húzhatsz speciális kártyát (ha Speciális mezőre lépsz) és a két dobás alatt kétszer vehetsz fel alapanyagot

Speciális kártyák

 • 50/50 kártya - mindegyik “fifty-fifty” kártya arra használható, hogy megfelezze a kérdésekre adható válaszlehetőségek számát, tehát 2 opcióból kell csak választani (a kérdező dönti el, melyik kettőből).
  • Egyszer lehet csak felhasználni.
 • Alwynne Gwilt / Becky Paskin /Dave Broom / Charles MacLean - Ezek a kártyák akkor segíthetnek, amikor egy játékos meglátogat egy lepárlót.
  • Ha a játékos nem tudja a választ, akkor egy ilyen kártyát odaadhat egy palackért.
  • Csak egyszer lehet felhasználni és utána a speciális kártyapakli aljára kerül.
 • Születésnap - Birthday - ha egy játékos egy ilyen kártyát húz, meg kell osztania egy dramot a barátaival = egy saját maga által választott palackot visszatesz a a palackok közé (ha nincs palackja, akkor egy ellenfél palackját véletlenszerűen kiválasztva).
 • Hamisító - Faker - Ezt a kártyát csak egyszer lehet használni. Válaszd ki egy ellenfeled palackját és mondd rá, hogy hamis.
  • Ezután vedd el és tedd a kártyát vissza a palackok közé.
 • Fèis Ìle - ha egy játékos ezt a kártyát húzza, azonnal Islay egyik általa kiválasztott mezőjére lép és a mezőnek megfelelően cselekszik.
 • Repülőjegy - Flight ticket - Repülésre használható, egy útra vagy retúrra (a kártyának megfelelően).
  • Bővebb információért nézd meg a “Légiközlekedés” fejezetet.
 • Másnaposság - Hangover - ha egy játékos ezt a kártyát húzza a dobásai értéke kettővel csökken (ha kettőt vagy kisebbet dob, akkor nem lép), egészen addig, amíg hatost nem dob.
  • Ha hatost dob, négyet lép, eldobja a kártyát és a következő körben már rendes értékekkel játszhat.
 • Lovaskocsi - Horse-drawn Carriage - ez a kártya kettővel megnöveli a dobások értékét egészen addig, amíg a játékos el nem hagyja az országot (Írországot vagy Skóciát hajóval vagy repülővel).
  • Utána el kell dobnia a kártyát
 • Szivárgó hordó - Leaking Barrel - a játékosnak el kell dobnia 5 alapanyagot.
  • Ha ennél kevesebb van, akkor az összeset.
  • Ha ötnél több van neki, akkor egy másik játékos választ ki véletlenszerűen ötöt.
 • Elveszett lepárló rajongó - Lost Distillery Enthusiast - Ezt a kártyát csak egyszer lehet használni.
  • A játékos, aki használja, felfedheti egy ellenfele elveszett lepárló palackját, így mindenki tudni fogja a pontos értékét.
 • Az írek szerencséje - Luck of the Irish - Ezt a kártyát használva tizet léphetsz az egyik irányba.
  • Ezután el kell dobni.
 • Szesztilalom - Prohibition – ha egy játékos ezt a kártyát húzza, akkor azonnal egy ellenfele elé helyezi.
  • Az ellenfél a körében dob a kockával, hogy eltörölje a szesztilalmat (egy körben háromszor próbálkozhat).
  • Ha hatost dob, akkor eldobják a kártyát és elkezdi a körét (újra dob).
  • Ha nem tud hatost dobni, a kártya marad.
  • Ennek ellenére a játékos tovább játszhat (mozoghat, gyűjthet alapanyagokat vagy speciális kártyákat), de nem léphet be lepárlóba, elveszett lepárlóba vagy kocsmába.
 • Robbie MacPherson (Csempész - Smuggler) - ezt a kártyát akkor használhatjuk, ha belépünk egy lepárlóba.
  • Mielőtt megkapjuk a kérdést, kötelező jelezni, hogy szeretnénk a kártyát használni.
  • Ezután kiválasztjuk a kérdés nehézségét.
  • Ha helyes a válasz, akkor a játékos választhat egy azonos értékű palackot bármelyik lepárlóból a tábláról (ahol még van palack). Ezután el kell dobni a lapot.
 • Speyside szelleme - Spirit of Speyside - ha egy játékos ezt a kártyát húzza, azonnal Speyside egyik általa kiválasztott mezőjére lép és a mezőnek megfelelően cselekszik.
 • Teherautó - Truck – ez a kártya megduplázza a dobások értékét egészen addig, amíg a játékos el nem hagyja az országot (Írországot vagy Skóciát hajóval vagy repülővel).
  • Utána el kell dobnia a kártyát

+ KIEGÉSZÍTŐ KÁRTYÁK

 • Aeneas Coffey - Ezzel a kártyával megduplázhatóak az alapanyagok.
  • Ezután el kell dobni
 • Angyalok - Angels – A játékos kicserélheti egy másik játékos 3 vagy 5 pontos palackját ugyanazon lepárló 1 pontos palackjára (ha rendelkezésre áll még).
  • A kártyát ezután el kell dobni.
 • Törött dugó - Broken Cork - A játékos kiválaszthatja egy ellenfelét, akinek megissza egy palackát, azaz eldobatja vele.
  • Egyszer használható és utána el kell dobni.
 • Palack kártyák - Bottle cards (Bunnahabhain 25, Craigellachie 31, Glenfarclas 105, Kilchoman 100% Islay, Royal Salute 21) - extra pontok a játékosnak. 
 • Gordon & MacPhail – A játékos kicserélheti egy 1 pontos palackját ugyanazon lepárló 3 vagy 5 pontos palackjára (ha elérhető).
  • Ezután el kell dobni a kártyát.
 • Michael Jackson - ugyanaz, mint Alwynne Gwilt / Becky Paskin /Dave Broom / Charles MacLean
 • Nick Offerman - Nos, a Lagavulin iránti szeretet erős.
  • Az általad választott ellenfél azonnal Lagavulin lepárlóhoz lép és két körből kimarad.
  • Egy széken fog üldögélni és az ikonikus 16 évest fogja addig iszogatni.
 • Shackleton‘s Whisky - Ezért a kártyáért cserébe a játékos kap egy általa választott még elérhető palackot a Highland régióból.
  • A játékos helye a táblán változatlan marad
 • The Pattison‘s Crash - A játékosnak azonnal el kell dobnia két palackját, majd ezt a kártyát is.
 • Összeomlott raktár - Warehouse Collapse - Válassz ki egy játékost, aki eldobja 6 véletlenszerű alapanyagát.
  • Ezután ezt a kártyát is dobjátok el.
 • Whisky Show - Két körből kimaradsz a londoni Whisky Show miatt

Lepárló kártyák

Amikor egy játékos szeretne egy kérdésre válaszolni, azt a tőle jobbra ülő játékos olvassa fel, hogy a válaszoló játékos ne láthassa a kártyán a helyes választ. Miután elhangzott a válasz, a jobb oldalon ülő játékos elárulja, hogy helyes-e és felolvassa az esetleges plusz információkat a kártyáról.

Ha a válasz helyes, a helyesen válaszoló játékos megkapja a palackot a megfelelő pakliból.

Az Elveszett Lepárló kártya

Az elveszett lepárló palackok értéke egészen a játék végéig titokban marad az ellenfelek előtt, (kivéve, ha valamelyikük felhasznál egy speciális “Elveszett Lepárló Rajongó” - Lost Distillery Enthusiast kártyát).


A játék célja

A győzelemhez el kell érned 25 pontot és össze kell gyűjtened legalább egy palackot az összes régióból (Írország, Lowlands & Campbeltown, Highlands, Islands, Islay, Speyside)

A játék véget ér, ha

Szóval válaszd ki a taktikád, húzz egy karaktert és induljon a whisky kaland!

TIPP: Ha ez életkorod engedi, javasoljuk, hogy a játékot egy pohár whisk(e)yvel játsszad. Hogy milyennel? Amilyet szeretsz.
„The passion. It’s all about passion. People make this and they make that. But if it’s not made with passion, then it’s only a mere shadow of what it could be.“
Jim McEwan